نقد و بررسی شیائومی POCO X3

شیائومی Poco X3

بررسی شیائومی POCO X3

گوشی هوشمند شیائومی POCO X3 گلچینی از مشخصات فنی میان رده ای است که برای اولین بار پای پردازنده Snapdragon 732G را به دنیای هوشمند گوشی ها باز کرده است. گوشی میان‌رده‌ای که نمایشگر 120 هرتزی، دوربین چهارگانه، باتری بزرگ و شارژ سریع 33 وات دارد. در ادامه به عملکرد این گوشی می پردازیم.

طراحی

شیائومی POCO X3 از طراحی خاصی برخوردار است که در آن، جزئیات اهمیت بالایی دارند. این گوشی مشابه بیشتر گوشی‌های شیائومی و البته پوکو، ضخامت و وزن زیادی دارد که قطعا برای بسیاری از کاربران، خوشایند نخواهد بود. ابعاد پوکو ایکس 3 معادل ۱۶۵/۳x۷۶/۸x۹/۴ میلی‌متر و وزن آن حدود 215 میلی‌متر می‌باشد. که البته این وزن با توجه به باتری بزرگ، تاحدودی قابل چشم پوشی است. با این حال بدنه ظریف‌تر و وزن سبک‌تر، قطعا می‌توانست در طراحی و ارگونومی این محصول موثر باشد.

بدنه این محصول، ترکیبی از پلاستیک، شیشه و آلومینیوم است. پنل پشتی که ساختاری پلاستیکی دارد، طراحی نسبتا شلوغی دارد که عادت سازنده‌های چینی در این زمینه را نشان می‌دهد. در قسمت میانی این پنل، طراحی هاشور خورده به چشم‌می‌خورد که در داخل آن، ماژول دوربین و لوگوی POCO قرار گرفته است. لوگوی پوکو اندازه‌ای بزرگ‌تر از معمول دارد و برای آن طراحی هولوگرافیک در نظر گرفته شده است که باعث‌ می‌شود در زوایه مختلف، رنگ‌های متفاوت به خود بگیرد.

شیائومی Poco X3

در قسمت بالا، دوربین چهارگانه به همراه فلاش LED وجود دارد که در داخل ماژولی با شکل هندسی متفاوت قرار گرفته است. این ماژول که توسط دایره‌ای احاطه شده است، به شکل قابل توجهی بالاتر از سطح بدنه قرار دارد که با توجه به ضخامت 9.4 میلی‌متری گوشی و سنسور‌های نه‌چندان بزرگ دوربین، یکی از ایراد‌های اساسی طراحی این گوشی به شمار می‌آید.

قسمت جلو اما شباهت زیادی به ردمی نوت 9 پرو دارد که دلیل آن استفاده از نمایشگر با سوراخ دوربین سلفی در قسمت میانی است. این قسمت که میزبان نمایشگر 6.67 اینچی است، با شیشه گوریلا گلس 5 پوشانده شده و حدود 84% مساحت آن را، پنل نمایشگر به خود اختصاص داده است. در قسمت بالای دوربین سلفی، اسپیکر مکالمه حضور دارد که در داخل آن، چراغ نوتیفیکیشن قرار گرفته است. قسمت پایینی نمایشگر هم مطابق معمول، حاشیه بزرگ‌تری نسبت به حاشیه‌های سه سمت دارد.

شیائومی Poco X3

در نهایت نوبت به فریم آلومینیومی می‌رسد که البته در آلومینیوم یا پلاستیک بودن آن، چندان مطمئن نیستیم. اما بر اساس گفته برخی منابع، ما هم جنس فریم را آلیاژ آلومینیوم در نظر می‌گیریم. در سمت راست این فریم، کلید تنظیم حجم صدا و پاور قرار دارد که در آن، سنسور اثر انگشت با کلید پاور ادغام شده است. این سنسور اثر انگشت عملکرد دقیقی دارد. اما انیمیشن بازگشایی قفل دستگاه به نحوی است که نمی‌توانیم این حسگر را بین سریع‌ترین‌ها قرار دهیم.

در سمت چپ فریم، درگاه سیمکارت وجود دارد که نشان می‌دهد POCO X3 از دوسیم‌کارت پشتیبانی می‌کند و از جایگاه سیمکارت دوم آن می‌توان برای ارتقای حافظه نیز استفاده کرد. در سمت بالایی فریم هم فرستنده اینفرارد به همراه میکروفون حذف نویز و خروجی اسپیکر دوم به چشم می‌خورد. فریم پایینی نیز، مطابق انتظار محل قرارگیری جک 3.5 میلی‌متری هدفون، پورت USB Type-C، میکروفون اصلی و اسپیکر اصلی است.

نمایشگر و اسپیکر

شیائومی POCO X3 همانند ردمی نوت 9 اس و ردمی نوت 9 پرو از نمایشگر بزرگ 6.67 اینچی استفاده می‌کند. که در قسمت بالای آن، حفره‌ی مخصوص برای قرار‌گیری دوربین سلفی به چشم می‌خورد. پنل این نمایشگر از نوع IPS LCD می‌باشد که در نسبت تصویر 20:9 و با رزولوشن 1080×2400، تراکم پیکسلی 395 پیکسل در هر اینچ را در اختیار می‌گذارد.

نور پس زمینه در اطراف سوراخ دوربین سلفی، کمی نابرابر است. اگر در حال تماشای محتوای سفید رنگ باشید، می‌توانید کمی سایه در اطراف دوربین و همچنین قسمت پایینی نمایشگر مشاهده کنید. البته این موضوع، لزوما یک نکته منفی برای نمایشگر پوکو ایکس 3 نیست. چراکه نور پس زمینه نابرابر یک مشکل رایج در پنل های LCD در مقایسه با پنل های اولد به شمار می‌آید.

این نمایشگر از استاندارد HDR10 پشتیبانی می‌کند و به لطف قابلیت نرم‌افزاری L1 DRM می تواند محتواهای HDR از سرویس‌های نتفلیکس، پرایم ویدئو و یوتیوب را به نمایش بگذارد. اما چیزی که نمایشگر POCO X3 را بالاتر از سایر گوشی‌های هم‌رده قرار می‌دهد، نرخ تازه‌سازی 120 هرتزی آن است.

این ویژگی باعث شده تا رابط‌کاربری MIUI 12 با نرخ فریم 120 به نمایش گذاشته شود. اما هنگام نمایش تصاویر ثابت، نرخ تازه‌سازی نمایشگر، به 60 هرتز کاهش پیدا می‌کند که مطمئنا در کاهش مصرف باتری، موثر خواهد بود. علاوه بر این، نرخ شبیه‌سازی دستورات لمسی هم در این نمایشگر، به 240 هرتز ارتقا پیدا کرده است که قطعا خبر خوشحال کننده‌ای برای گیمرها خواهد بود.

شیائومی Poco X3

اما یک نکته را باید در نظر داشته باشید که حس و حال نمایشگر 120 هرتزی شیائومی POCO X3، قابل مقایسه با نمونه بکار رفته در گوشی‌های پرچم‌دار نیست. به نظر می‌رسد زمان پاسخ‌گویی پیکسل‌های این نمایشگر چندان خوب نیست و همین موضوع باعث می‌شود هنگام اسکرول متن‌ها و برخی منوها، شاهد نرمی مورد انتظار نباشیم. البته در این بحث، عدم بهینه‌سازی مناسب MIUI 12 و تراشه اسنپدراگون 732G هم می‌تواند دخیل باشد. با این حال در حالت کلی می‌توان گفت که انیمیشن‌های به نمایش گذاشته شده در این نمایشگر، حس و حال بهتری در مقایسه با سایر اسمارتفون‌های هم‌رده قیمتی دارد.

حداکثر نور نمایشگر در حالت دستی و خودکار، به ترتیب حدود 450 و 610 نیت می‌باشد که از این منظر مشابه بیشتر گوشی‌های موجود در بازار است. همچنین  نشان می‌دهد برای استفاده در محیط‌های روشن، مشکل خاصی وجود نخواهد داشت. حداقل نور نمایشگر نیز حدود 2.7 نیت می‌باشد که رقم چندان خوبی به شمار نمی‌آید. اما در کنار فیلتر نور آبی، مشکل خاصی از بابت استفاده از گوشی در محیط‌های تاریک وجود نخواهد داشت.

در زمینه دقت رنگ، نباید انتظار زیادی از نمایشگر POCO X3 داشته باشیم. نسبت کنتراست پنل این گوشی، 1300:1 می‌باشد که شاید رقم مناسبی برای یک LCD باشد. اما به هیچ وجه قابل مقایسه با پنل‌های اولد نیست و این نمایشگر نمی‌تواند رنگ‌های مشکی عمیقی تولید کند.

در قسمت تنظیمات، سه حالت رنگی محتلف برای کاربر در نظر گرفته شده است که عبارت‌اند از: خودکار، اشباع و استاندارد. در حالت خودکار، نمایشگر رنگ‌ها را بر اساس محیط تنظیم کرده و فضای رنگی DCI-P3 را پوشش می‌دهد که نباید انتظار دقت بالایی از آن‌ها داشته باشید. در حالت Saturated هم به شادابی رنگ‌ها افزوده می‌شود و به طور کلی تصاویر جذاب‌تر به نظر می‌رسند. اما اگر خواهان رنگ‌های طبیعی هستید، بد نیست حالت استاندارد را انتخاب کنید که نمایشگر با پوشش فضای رنگی sRGB، رنگ‌های دقیق‌تری به نمایش بگذارد.

شیائومی Poco X3

گوشی شیائومی POCO X3 نمونه نادری از گوشی‌های میان‌رده می‌باشد که از اسپیکر دوگانه بهره می‌برد. همانطور که در بخش طراحی اشاره کردیم، اسپیکر اصلی روی فریم پایینی قرار دارد و اسپیکر دوم، در واقع همان اسپیکر مکالمه می‌باشد. که البته مشابه گلکسی نوت 10 پلاس سامسونگ، یک خروجی دیگر در فریم بالا برای آن در نظر گرفته شده است. استفاده از سیستم اسپیکر دوگانه باعث شده تا پوکو ایکس 3 توانایی مناسبی در زمینه پخش صدا داشته باشد.

حجم صدای خروجی از این اسپیکر‌ها در سطح بالایی قرار می‌گیرد و در حجم حداکثری شاهد افت کیفیت صدا نبودیم. عمق بیس هم مناسب ارزیابی می‌شود و تفکیک نوت‌ها در سطح رضایت‌بخشی قرار می‌گیرد. اما کمی ضعیف‌تر بودن اسپیکر بالایی، باعث می‌شود افکت استریو به خوبی اعمال نشود.

دوربین

POCO X3 در قسمت پشتی میزبان دوربین چهارگانه‌ای است که مشخصات آن، بسیار شبیه به نمونه بکار رفته در گوشی‌های سری ردمی است. دوربین اصلی این گوشی از سنسور 64 مگاپیکسلی سونی IMX 682 با پیکسل‌های 0.8 میکرونی استفاده می‌کند که به وسیله فیلتر بِیِر 4 به 1، تصاویر 16 مگاپیکسلی در اختیار خواهد گذاشت. این سنسور که از سیستم فوکوس خودکار با تشخیص فاز پشتیبانی می‌کند، در پس لنزی با گشودگی دهانه دیافراگم f/1.9 قرار گرفته است که از حالت شب نیز پشتیبانی خواهد کرد.

در کنار این دوربین، یک دوربین 13 مگاپیکسلی برای ثبت تصاویر فوق عریض مشاهده می‌شود که از مشخصات آن می‌توان به پیکسل‌های 1.0 میکرونی و لنز 13 میلی‌متری با ضریب اف 2.2 اشاره کرد. دو دوربین دیگر پوکو ایکس 3 هم که کاربرد کمتری خواهند داشت، از سنسورهای 2 مگاپیکسلی بهره می‌برند که یکی از آن‌ها برای ثبت تصاویر ماکرو و دیگر برای سنجش عمق هنگام ثبت تصاویر پرتره کاربرد خواهد داشت.

شیائومی Poco X3

رابط کاربری دوربین مشابه چیزی است که پیش از این در گوشی‌های شیائومی دیده بودیم. با این تفاوت که ظاهر آن مرتب‌تر و آراسته‌تر شده است. همچنان با کشیدن انگشت به سمت راست و چپ، می‌توان بین حالت‌های مختلف جا به جا شد. از قسمت بالای رابط‌کاربری هم می‌توان به مواردی مثل گوگل لنز، HDR، هوش مصنوعی و … دسترسی داشت.

کیفیت تصاویر

دوربین اصلی POCO X3 در محیط‌هایی با نور کافی، عکس‌های باکیفیتی ثبت می‌کند. این تصویر دارای جزئیات کافی، کنتراست زیاد، نویز کنترل شده و رنگ‌های زنده هستند که البته در برخی موارد، دمای رنگ‌ها کمی متمایل به گرم بوده و با واقعیت فاصله دارند. امکان عکاسی در رزولوشن کامل، یعنی 64 مگاپیکسل هم وجود دارد که ذخیره‌سازی آن‌ها چند ثانیه‌ای زمان می‌برد و حجم هر تصویر آن، حدود 30 مگابایت می‌باشد. با این حال باید در نظر داشته باشید که استفاده از این حالت، پیشرفت چندانی در کیفیت تصاویر ایجاد نمی‌کند.

شرکت پوکو با توجه به استفاده از سنسوری با رزولوشن بالا، در رابط کاربری گزینه زوم 2 برابری را در اختیار کاربران قرار داده است که در واقع زوم دیجیتالی را در اختیار می‌گذارد. این تصاویر از نظر رنگ، کنتراست و … بسیار شبیه به تصاویر ثبت شده در حالت عادی هستند. با این تفاوت که جزئیات آن‌ها پایین‌تر است.

بعد از دوربین اصلی، نوبت به دوربین فوق عریض می‌رسد که کیفیت تصاویر ثبت شده با آن، برای یک گوشی در رده قیمتی پوکو ایکس 3 ، کاملا رضایت بخش است. تصاویر 13 مگاپیکسلی این دوربین، جزئیات قابل قبول، رنگ‌های زنده و رنج داینامیکی نسبتا وسیعی دارد که طبیعتا بیشتر کاربران را راضی خواهد کرد. با این حال اصلاح به هم خوردگی گوشه‌های تصویر می‌توانست بهتر از این‌ها باشد.

دوربین ماکرو در POCO X3 ، مشابه نمونه بکار رفته در بیشتر گوشی‌های میان‌رده، فاقد فوکوس خودکار بوده و فوکوس ثابت آن در فاصله تقریبی 4 سانتی‌متر انجام می‌گیرد. این موضوع باعث می‌شود که عکاسی با آن، به سادگی دو دوربین دیگر نباشد. علاوه بر این؛ کنتراست تصاویر ثبت شده با این دوربین، کمتر بوده و به طور کلی نباید انتظار جزئیات زیادی از آن داشته باشیم. با این حال دوربین ماکرو در برخی موارد برای ثبت تصاویر خلاقانه، کاربردی خواهد بود.

در نهایت باید به عملکرد دوربین عمق سنج بپردازیم که در کنار دوربین اصلی ارزیابی می‌شود. گوشی POCO X3 در زمینه ثبت تصاویر پرتره، توانایی بسیار خوبی دارد و علاوه بر جداسازی بسیار خوب سوژه از پس‌زمینه، افکت بلور نسبتا طبیعی هم اعمال می‌کند که باعث می‌شود نمره قابل قبولی در این زمینه داشته باشد.

شیائومی Poco X3

POCO X3 از دوربین سلفی 20 مگاپیکسلی بهره می‌برد که فاقد فوکوس خودکار بوده و در پس لنزی با ضریب اف 2.2 قرار گرفته است. این دوربین در محیط‌های روشن، عکس‌هایی با رنگ‌های خوب و کنتراست عالی ثبت می‌کند؛ اما میزان جزئیات این عکس‌ها را نمی‌توان در حد و اندازه سنسور 20 مگاپیکسلی دانست. در محیط‌های کم نور هم مطابق انتظار از میزان جزئیات کاسته شده و به نویز آن‌ها افزوده می‌شود؛ با این حال، استفاده از حالت شب تا حدودی می‌تواند در تولید تصاویر بهتر، موثر باشد.

نرم افزار

گوشی پوکو ایکس 3 به طور پیش‌فرض با اندروید 10 روانه بازار شده است که نسخه دوازدهم رابط‌کاربری MIUI روی آن نصب می‌باشد. چون با محصول پوکو سر و کار داریم، طبیعی است که برای آن پوسته پوکو لانچر در نظر گرفته شده باشد.

ایده نهفته شده در پشت پوکولانچر، نزدیک سازی ظاهر رابط کاربری به اندروید خالص می‌باشد و شیائومی با این ترفند می‌تواند امکانات بیشتر نرم افزاری را در اختیار علاقه‌مندان به رابط کاربری اندروید خالص قرار دهد. مزیت اصلی پوکو لانچر در مقایسه با رابط کاربری اصلی شیائومی، وجود منوی جداگانه برای اپلیکیشن‌ها است که با کشیدن انگشت از قسمت پایین در اختیار قرار می‌گیرد.

شیائومی Poco X3

جالب است بدانید که این منو به صورت خودکار، تمام اپلیکیشن‌ها را دسته بندی می‌کند و این موضوع پیدا کردن اپلیکیشن‌ها را تا حدودی آسان‌تر می‌کند. به عنوان مثال، برنامه‌های پیام رسان و شبکه اجتماعی در اسلاید جداگانه قابل دسترسی هستند و گیم‌های مختلف نیز در اسلاید دیگری قرار گرفته‌اند. گذشته از این، امکان دسته بندی اپلیکیشن‌ها بر اساس رنگ آیکون آن‌ها نیز وجود دارد.

در نهایت باید بگوییم که پوکو لانچر، تجربه کاربری لذت بخشی در اختیار می‌گذارد؛ اما شباهت برخی قسمت‌ها به اکوسیستم اندروید و پیروی زبان طراحی برخی قسمت‌های دیگر از ios باعث شده است تا بین بخش‌های مختلف رابط کاربری، هماهنگی بالایی وجود نداشته باشد.

سخت افزار

گوشی POCO X3 از تراشه اسنپدراگون 732G استفاده می‌کند که به گفته پوکو، قدرمندترین تراشه4G سری 700 کوالکام است، این تراشه مشخصات سخت‌افزاری بسیار نزدیک به اسنپدراگون 730 و 730G دارد و تنها تفاوت آن‌ها، در فرکانس کاری برخی هسته‌ها می‌باشد.

پردازنده مرکزی این تراشه دارای هشت هسته می‌باشد که در دو کلاستر متفاوت، پردازش می‌کنند. کلاستر قدرتمند این پردازنده، دارای دو هسته قدرتمند Cortex-A76 می‌باشد که فرکانس کاری آن‌ها 2.3 گیگاهرتز است و کلاستر کم مصرف، از 6 هسته Cortex-A55 با فرکانس کاری 1.8 گیگاهرتز تشکیل شده است. بنابراین تا به اینجای کار می‌توان گفت که در مقایسه با اسنپدراگون 730، فرکانس کاری هسته‌های Cortex-A76، حدود 100 مگاهرتز افزایش پیدا کرده است.

اسنپدراگون 732G همانند همانند تمام تراشه‌های سری 730، از پردازنده گرافیکی آدرنو 618 بهره می‌برد؛ اما بد نیست بدانید که عملکرد این تراشه در زمینه گرافیکی، حدود 15 درصد بهتر خواهد بود. چراکه فرکانس کاری پردازنده گرافیکی آن، از 575 مگاهرتز در اسنپدراگون 730G، به 800 مگاهرتز افزایش داشته است. این موضوع در کنار پشتیبانی از رزولوشن‌های بالاتر و WiFi بهبود یافته، تجربه بهتر در زمینه گیمینگ را در پی خواهد داشت. علاوه بر این جالب است بدانید که به لطف این ارتقا، این تراشه قادر به فیمبرداری اچ‌دی با نرخ فریم 960fps می‌باشد.

شیائومی Poco X3

گفتنی است که این تراشه با لیتوگرافی 8 نانومتری سامسونگ، به تولید انبوه رسیده و از سایر ویژگی‌های آن می‌توان به مودم کوالکام X15، پشتیبانی از حافظه رم LDDR4X، پردازنده سیگنال تصویر Spectra 350 و USB 3.1 اشاره کرد. همچنین، گوشی پوکو ایکس 3 ان‌اف‌سی در دو نسخه با حافظه داخلی 64 و 128 گیگ روانه بازار شده است که حافظه رم هر دوی آن‌ها، 6 گیگابایت خواهد بود.

بنچمارک‌های گرفته شده از POCO X3 نشان می‌دهند که این گوشی در رده قیمتی خود، جزو قدرتمندترین‌های بازار می‌باشد که امتیاز آن در بخش‌های مختلف، کمی پایین‌تر از اسنپدراگون 765G است. قدرت پردازشی این گوشی برای انجام کارهای روزمره کاملا کافی بوده و این گوشی قادر به اجرای اکثر بازی‌ها با کیفیت مطلوب است. با این حال باید در نظر داشته باشید که اکثر بازی‌ها از نرخ فریم بالای 60 پشتیبانی نمی‌کنند و در صورت پشتیبانی هم، تراشه پوکو ایکس 3، قادر به هماهنگ‌سازی نرخ فریم بازی با نمایشگر 120 هرتزی نخواهد بود.

در زمینه کنترل حرارت هم باید بگوییم که POCO X3 از سیستم حرارتی دوگانه متشکل از محفظه بخار و گرافیت چندلایه بهره می‌برد که یکی از آن‌ها در زیر نمایشگر بوده و دیگر در زیر پنل پشتی قرار دارد. استفاده از این سیستم باعث شده تا این گوشی عملکرد بسیار خوبی در زمینه کنترل حرارت داشته باشد و در استفاده سنگین، شاهد افزایش دما به صورت غیر طبیعی نباشیم.

باتری

گوشی پوکو ایکس نسخه NFC دارای باتری 5160 میلی‌آمپر ساعتی می‌باشد. این در حالی است که برای نسخه فاقد NFC باتری بزرگ‌تر 6000 میلی‌آمپر ساعتی در نظر گرفته شده است. این باتری حجیم در آزمایش پخش مداوم ویدئو، حدود 15 ساعت دوام می‌آورد که البته در هنگام پخش فیلم، نرخ تازه‌سازی نمایشگر روی 60 هرتز قرار می‌گیرد. بنابراین می‌توان گفت که شارژدهی پوکو ایکس در سطح بسیار مطلوبی قرار می‌گیرد و مطمئنا بیشتر کاربران را راضی خواهد کرد.

شیائومی Poco X3

از این موارد که بگذریم برای شارژ باتری POCO X3، آداپتور 33 واتی به همراه کابل 3 آمپری در نظر گرفته شده است که به وسیله آن‌ها می‌توان در عرض 30 دقیقه، حدود 55% درصد از باتری را شارژ کرد. شارژ کامل دستگاه هم حدود 1 ساعت و 15 دقیقه زمان نیاز خواهد داشت که با توجه به رده قیمتی و ظرفیت باتری، رقم بسیار خوبی ارزیابی می‌شود.